07
Már

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ

Részletes bírálat

Az épület érzékeny elhelyezése a telken belül, valamint a külső terek kialakítása a pályázati mezőnyben kiemelkedően magas minőségű. A három irányból is lehetőséget nyújtó megközelítés, illetve annak pontosan belőtt pozíciója átgondolt, a szabadtéri kiállítóterek jól tematizálható felvezető zónát eredményeznek.

A belső terek szerkesztése azonos gondosságot mutat a környezetrendezéssel. A látogató és gazdasági feltárások és közlekedési rendszerek példásan megoldottak. A pályázó tiszta, átlátható és izgalmas térbeli szövetet hoz létre. Kiállítás rendezési szempontból viszont hátránynak minősül a terek felaprózottsága, az egybefüggő nagy alapterű kiállítótér hiánya, valamint azok többszintes elrendezése. Sajnos a dokumentáció nem tér ki olyan izgalmas megoldások részletezésére sem, mint a mozgó híd funkciója vagy a mozgatás előnyei. A lapostetők, zöldtetők, tetőteraszok kialakítása érdekes, a funkcióból következő tagoltságot eredményez.

A terv egyik legnagyobb erénye a mindenre kiterjedő átgondoltság és az egységes formálás; a környezetrendezés, az alaprajzi szervezés, ebből is következően a belső terek valamint az épülettömeg és a homlokzatok magas szinten, jó minőségben történt kialakítása.

Ezen értékei alapján a Bíráló Bizottság a pályaművet megvételben részesíti.

Megvételben részesült
24. sorszámú pályamű:
Óbuda Építész Stúdió Kft., 
vezető tervező: Olbert Krisztián
további munkatársak: Egervári Tímea, Kiss Anna Mária, Galambos Péter, Csernik Tamás, Geiszter Róbert, Nemes Bertalan, Pavlics György, Kovács György