Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda
.
Típus: oktatás
Helyszín: Budapest, XII.
Bruttó méret: 1.750 m2
Tervezés: generáltervezés, 2018
Státusz: megvalósult, 2021
Média: https://epiteszforum.hu/vedelmezo-kar–svabhegyi-reformatus-ovoda-es-kiszolgalo-egysegei

program

A Felhő utcai Református Központ részeként 5 csoportos óvoda épület (F+1 szintes kialakítással) és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységek (gondnoki lakás, külső játszótér, felszíni parkoló, szolgálati szállás) létesítése az egykori villaépület (P+F+padlás) felhasználásával és annak részleges rekonstrukciójával, a telken lévő többi épület elbontásával.

meglévő állapot

A tervezés helyszínéül két telek szolgált: a nagyobb telken lepusztult állapotú egykori villaépület és az azt körülvevő utólagos toldalékok, a másik telken egykori FKF telephelye és munkásszálló épülete állt.

A tervezéskor a telken több toldaléképületrésszel bővített villaépület állt átlós pozícióban a szemközti hegyorom felé tájolva, részlegesen pince, földszint, padlástér kialakítással.

A villaépület eredeti tervei nem álltak rendelkezésre, azonban a későbbi bővítésről, melléképületről, illetve fűtéstervről több tervrajz is fellelhető volt, melyek szerint az épület eredetileg Nagyságos Belatiny Arthúr számára készült vélhetően a 1900-as századforduló tájékán.

jelentés

A telepítés legfőbb meghatározója az ősfás környezet, a templom és parókia felé való nyitás oly módon, hogy az épület méretéből adódóan az épület geometriája a puszta funkcionálisan szükségszerű elrendezésen túlmenően többletjelentést hordozzon: az átölelő, „védelmező kar” nemcsak tényleges biztonságot kölcsönöz a közrefogott játékudvarnak, de az üvegezett megnyitással a nagy fák, a természet felé szakrális tartalommal is bír.

kompozíció

A tervezett elrendezés él azzal az adottsággal, hogy közelségük miatt a templom-parókia-villa

együttese kompozíciót képez, emiatt a telepítés a villa teljes láthatóságát kívánja megtartani, a funkcionális helyiségkiosztási elv pedig ezt azzal kívánja erősíteni, hogy a villaépület igazgatási helyiségeket kap. Az óvoda elhelyezési geometriájából adódóan nemcsak a nagy fákat helyezi szerves kontextusba a saját formájával, hanem közel kerül a parkolóhoz, így biztosítva hogy főbejárati, valamint gazdasági megközelítése közel legyen a Felhő utcához.

Az alapforma többletjelentésénél túlmenően az épület belső közlekedő gerince mintegy gyomor kiszélesedik a főbejárati zónában, így képezve aulát és biztosítva teret rendezvényeknek.

A parkoló melletti épületrészekben kerültek elhelyezésre a kiszolgáló helyiségek, a konyha, továbbá innen közelíthető meg az emeleti gondnoki lakás.

A távolabbi egységekben helyezkednek el a csoportszobák, igazgatás, az emeleten tornaszoba, további könyvtáregység, egyéni fejlesztő, sószoba.

kertkapcsolat

Hogy a két emeleti csoportszoba szintje is közvetlen kertkapcsolattal rendelkezzen, a belső udvar felől egy zöldtetős domb és tereplépcső vezet fel.

szabályosság-szabálytalanság

Habár a fentiek amorf, képződményszerű formát eredményeznek, az egyes fő funkciócsoportok egy-egy szabályos és egyenként egyforma geometriájú bástyában helyezkednek el.

játéktematika

Az épület által közrefogott udvar biztosít helyet a nagyobb, zajosabb épített kerti játékok számára. Itt létesült egy multifunkcionális játszóvár, csúszdákkal, hálókkal, integrált és különálló mászókákkal, továbbá trambulinok, központi nagyobb homokozó, illetve egy alagutakkal átjárható domb, valamint az egész együttest körbefonó játékmotorpálya.

A csoportszobák oldalán lévő külső zóna a nyugodtabb kerti teret biztosítja: babaházak, párakapuk, csoportonkénti fűszerkertek, olvasósarkok, homokozók, kisebb játékok kerültek elhelyezésre, valamint a téregyüttes végénél egy sportpálya.

A nagyobb játékok alatt illetve azok közvetlen közelében színes öntött műgumi burkolat készült.

rekonstrukció és bontás

A villaépület teljes homlokzati rekonstrukciója mellett elbontása kerültek a toldalékok, és a geometriai és szerkezeti felhasználhatatlansága miatt az egykori munkásszálló épülete is.

A villa egykori díszebédlője újra kialakításra került – mint nevelőtestületi helyiség a nem odavaló falak elbontásával és a boltíves ablakok egykori díszes egyszárnyú ablakainak rekonstruálásával a megtalált minták alapján. Szintén kialakításra került az immáron nevelőtestületi helyiséghez tartozó terasz mellvédje is a kertben megtalált balusztrád-maradványok alapján.

anyaghasználat

A villaépület vakolt architektúrája került folytatásra az új épületrész védett részeinél, jellemzően a bástyák belső zónájában. A külső oldalon hagyományos manufaktúrában készített tégla adja a felületet és egyben biztosítja a kapcsolatot a templom és parókia együttesével.

A bástyák között mint ujjak tövénél a bőr, a mögötte lévő homlokzattól elhúzódva lekövetve a tégla fellazulva lamellákban folytatódik, egyben nyitott-fedett tornáctereket eredményezve, így védve az aula napnak jobban kitett üvegfalait.

Az új épületrész tetején extenzív zöldtető készült.

Az aulában beton-terrazzó padló készült, látszóbeton lépcsővel, a csoportszobákban parketta, alu-fa ablakok és ezzel egybeépített bélletek, valamint beépített bútorok.

Árnyalatban az ablakokkal rokon akusztikus lamellák tompítják és egyben plasztikával öltöztetik az aula és csoportszoba látszóbeton tereit.

gépészet

Geotermikus fűtés-hűtés készült vasbeton födémbe integráltan, helyenként padlófűtéssel kiegészítve. A főbb használati egységekben lokális kompakt hővisszanyerős légkezelés működik.

Építész tervező                                 Olbert Krisztián

                                                         Lendvay Ádám

                                                         Bujdosó Géza

Építész munkatársak                         Vigh Zsuzsanna

                                                         Pőcze László

                                                         Kassa Szabolcs István

Kertépítész tervező                           Bán Karolin

Tartószerkezeti tervező                     Kászonyi Gábor

Épületgépész tervező                        Pavlics György

Épületvillamos tervező                      Barta Richárd

Tűzvédelmi tervező                           Fenyvesi Zsolt

Úttervező                                          Szabó Zsolt

Tervek